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https://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/3897
Document Type: | Dissertação |
Title: | Capacidade antioxidante total do plasma: associações com componentes do risco cardiometabólico e consumo alimentar em jovens não obesos e clinicamente saudáveis |
Other Titles: | Total antioxidant capacity of plasma: possible association with cardiometabolic risk components and food consumption in healthy, non-obese young adults |
Authors: | Costa, Jamille Oliveira |
Issue Date: | 29-Jun-2015 |
Advisor: | Barbosa, Kiriaque Barra Ferreira |
Resumo : | Os biomarcadores oxidativos desempenham importante papel na gênese de processos relacionados ao risco cardiometabólico. O presente estudo teve como objetivo investigar, em indivíduos jovens, não obesos e clinicamente saudáveis, a capacidade antioxidante total do plasma e suas associações com os parâmetros antropométricos, de composição corporal, clínicos, bioquímicos e dietéticos, relacionados ao risco cardiometabólico. Foram avaliados indivíduos com idade entre 18 e 25 anos, de duas instituições de ensino de nível superior do estado de Sergipe. Os parâmetros antropométricos e de composição corporal foram aferidos mediante técnicas, previamente padronizadas e descritas na literatura. Esfigmomanômetro mecânico de coluna de mercúrio foi utilizado para a aferição da pressão arterial sistólica e diastólica. Após jejum de 12 horas, mediante punção venosa, foram coletadas amostras de sangue, separadas em soro e plasma e acondicionadas a -80°C As concentrações séricas de glicose, colesterol total, lipoproteína de alta densidade, triacilgliceróis e capacidade antioxidante total do plasma foram analisadas por ensaios colorimétricos ou turbidimétricos. A ingestão dietética diária foi estimada mediante aplicação de questionário de frequência alimentar semi-quantitativo. As comparações entre grupos, categorizados pelo percentil 25 da capacidade antioxidante total do plasma, foram realizadas utilizando o teste de U-Mann-Whitney. Foi utilizado o teste de Spearman para rastrear as correlações existentes entre a capacidade antioxidante total do plasma e as demais variáveis estudadas. O intervalo de confiança foi de 95% e o nível de significância estatística de 5%. Participaram do estudo 139 indivíduos com idade média de 21,4 ± 1,9 anos, sendo 77% pertencente ao sexo feminino. Não houve diferença estatística entre os grupos estabelecidos pelo valor do percentil 25 (2,635 mM) da distribuição da CAT. Quanto aos componentes do risco cardiometabólico quase 25% da amostra apresentou mais de um componente, 7,9% mais de dois e 0,7% mais de três, sendo o mais prevalente o HDL-colesterol reduzido (15%). O valor de CAT não diferiu entre os grupos para os componentes do risco cardiometabólico. A CAT do plasma se correlacionou positivamente com as variáveis PCSI (r=0,15, p=0,04) e glicemia de jejum (r=0,15, p=0,03) e negativamente com a PAS (-0,18, p=0,01). Tratando-se de indivíduos jovens, não obesos e clinicamente saudáveis, diferente do que ocorre em populações com doenças já instaladas, a CAT não foi capaz de predizer os componentes do risco cardiometabólico, possivelmente, em razão da instauração do mecanismo compensatório atuante em condições fisiológicas. |
Abstract: | The oxidative biomarkers play an important role in the genesis of cardiometabolic risk related processes. This study aimed to investigate in clinically healthy young non-obese subjects, the total antioxidant capacity of plasma and its possible associations with anthropometric, body composition, clinical, biochemical and dietary related to cardiometabolic risk. This study evaluated individuals between the ages of 18 and 25 y, of two college of the state of Sergipe. Anthropometric parameters and body composition were measured using standardized techniques and previously described in the literature. Mechanical sphygmomanometer mercury column was used for the measurement of systolic and diastolic pressure. After fasting for 12 hours, by venipuncture, blood samples were collected to make biochemical parameters analysis and plasma antioxidant capacity. The samples (serum and plasma) were conditioned at -80°C until assay. Serum glucose, total cholesterol, high density lipoprotein, triglycerides and total antioxidant capacity plasma was evaluated by colorimetric or turbidimetric assays. The daily dietary intake was assessed by food frequency questionnaire semi-quantitative. Comparisons between groups categorized by the 25th percentile of total antioxidant capacity plasma were performed using the Mann-Whitney- U test for numerical variables. The Spearman correlation were used to track the between total antioxidant capacity plasma and other variables. The results were presented as mean ± SD or absolute frequency and relative. The confidence interval was 95% and the level of statistical significance of 5%. The study included 139 subjects with a mean age of 21,4 ± 1,9 years, with 77% belonging to the female sex. There was no statistical difference between the groups established by percentile value 25th (2,635 mM) of the distribution of CAT using established groups. Regarding the components of cardiometabolic risk almost 25% of the sample had more than one component, 7.9% over two and 0.7% more than three, the most prevalent being reduced HDL cholesterol (15%). The value of CAT did not differ between the groups for the components of cardiometabolic risk. With regard to nutrient intake, individuals showed higher CAT less of trans fat consumption values, vitamin D, iodine and zinc. Inadequacies in energy intake, saturated fat, fiber, and vitamin D were substantial though not significant. There was no statistical difference to the daily dietary intake of any food groups according to the categorization of CAT. The CAT plasma was positively correlated with the PCSI variables (r =0,15, p =0,04) and glucose (r = 0,15, p = 0,03) and negatively with SBP (-0,18, p = 0,01). In the case of young people, non-obese and clinically healthy, unlike what occurs in people with diseases already installed the CAT was unable to predict the components of cardiometabolic risk, possibly because of the introduction of active compensatory mechanism in physiological conditions. |
Keywords: | Antioxidantes DCV EO Risco cardiometabólico Antioxidants Cardiovascular diseases Oxidative stress Cardiometabolic risk |
Subject CNPQ: | CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE |
Sponsorship: | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior |
Language: | por |
Country: | BR |
Publisher / Institution : | Universidade Federal de Sergipe |
Institution: | UFS |
Program Affiliation: | Pós-Graduação em Ciências da Saúde |
Citation: | COSTA, Jamille Oliveira. Total antioxidant capacity of plasma: possible association with cardiometabolic risk components and food consumption in healthy, non-obese young adults. 2015. 78 f. Dissertação (Mestrado em Ciências da Saúde) - Universidade Federal de Sergipe, Aracaju, 2015. |
Rights: | Acesso Aberto |
URI: | https://ri.ufs.br/handle/riufs/3897 |
Appears in Collections: | Mestrado em Ciências da Saúde |
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