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Tipo de Documento: Artigo
Título : Structure and properties of brazilian peat: analysis by spectroscopy and microscopy
Autor : Romão, Luciane Pimenta Cruz
Lead, Jamie R.
Rocha, Julio Cesar
Oliveira, Luciana Camargo de
Rosa, André Henrique
Mendonça, André Gustavo Ribeiro
Ribeiro, Adauto de Souza
Fecha de publicación : 2007
Resumen: Peat was taken from the Sergipe State, Brazil and characterized by several techniques: elemental and thermal analyses; Fourier infrared (FTIR) and solid state 13C nuclear magnetic resonance (NMR) spectroscopies; scanning electron microscopy (SEM), environmental scanning electron microscopy (ESEM) and X-ray diffractometry (XRD). Also, the Sergipe State peat samples were compared with other peat sample from later from Sao Paulo State, Brazil. The lowest O/C and E4 /E6 ratios and differential thermal analysis (DTA) curves of the Santo Amaro (SAO) sample indicated that this sample had the highest degree of decomposition. FTIR results showed that Itabaiana (ITA) and São Paulo (SAP) samples presented more prominent peak at 1086 cm-1 attributed the presence of Si-O than SAO sample spectra. The SAO sample showed two more intense peaks at 2920 cm-1 and 2850 cm-1. These results were corroborated by 13C NMR and thermal gravimetric (TG) where the relative abundance of the alkyl-C groups was greater in the SAO sample. The X-ray diffractometry (XRD) of SAO sample is characteristic of amorphous matter however, the SAP and ITA samples revealed the large presence of quartz mineral. The scanning electron microscopy (SEM) and environmental scanning electron microscopy (ESEM) showed that the surface of peat samples have porous granules of organic material. The ITA and SAP peat samples are alike while SAO peat sample is richer in organic material. Only the SAO sample has truthful characteristics of peat. The results of this study showed that the samples are very different due to variable inorganic and organic material contents.
Resumen : Amostras de turfa (SAO e ITA) coletadas no Estado de Sergipe, Brasil, foram caracterizadas por diferentes técnicas: análise térmica e elementar, infravermelho, espectroscopia de ressonância magnética nuclear de 13C (NMR), microscopia eletrônica de varredura (SEM), microscopia eletrônica de varredura ambiental (ESEM), difratometria de raios X (XRD) e comparadas com outras amostras de turfa (SAP) coletadas no Estado de São Paulo, Brasil. As razões mais baixas O/C, E4 /E6 e as curvas de análise térmica diferencial (DTA) da amostra de Santo Amaro (SAO) indicaram que esta possui o mais alto grau de decomposição. Resultados da espectroscopia na região do infravermelho mostraram que as amostras de Itabaiana (ITA) e São Paulo (SAP) apresentam pico predominante a 1086 cm-1 atribuídos a presença de Si-O diferente da amostra de Santo Amaro (SAO). Esta mostrou dois picos intensos a 2920 cm-1 e 2850 cm-1 corroborando com dados de RMN 13C e análise termogravimétrica em que houve maior abundância dos grupos C-alquila. A difratometria de raios X (XRD) da amostra de SAO apresentou características de material amorfo. Entretanto, as amostras de SAP e ITA revelam maior presença de quartzo mineral. A microscopia eletrônica de varredura (SEM) e a microscopia eletrônica de varredura ambiental (ESEM) mostraram que a superfície das amostras de turfa possui grânulos porosos de matéria orgânica. As amostras de turfa de ITA e SAP são semelhantes enquanto a de SAO possui alto teor de matéria orgânica. Apenas a amostra de SAO apresenta características de turfa. Os resultados deste estudo mostraram que as amostras são muito diferentes devido aos teores variáveis de material orgânico e inorgânico.
Palabras clave : Peat structure and properties
Spectroscopy and microscopy characterization
Scanning electron microscopy
Environmental scanning electron microscopy
Microscópio eletrônico de varredura
Estrutura e propriedades da turfa
ISSN : 0103-5053
1678-4790
Es parte de: Journal of the Brazilian Chemical Society
Idioma : eng
Institución / Editorial : Sociedade Brasileira de Química
Citación : ROMÃO, L. P. C. et al. Structure and properties of brazilian peat: analysis by spectroscopy and microscopy. Journal of the Brazilian Chemical Society, Campinas, v. 18, n. 4, p. 714-720, 2007. Disponível em: https://www.scielo.br/j/jbchs/a/NkfqsxsBPFNHsrTm5y9cwPy/?format=pdf. Acesso em: 5 dez. 2024.
License: Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0)
URI : https://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/20641
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