Use este identificador para citar ou linkar para este item: https://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/1424
Registro completo de metadados
Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorCestari, Antônio Reinaldo-
dc.contributor.authorSantos, Elias de Barros-
dc.contributor.authorVieira, Eunice Fragoso da Silva-
dc.contributor.authorBarreto, Ledjane Silva-
dc.date.accessioned2015-01-30T19:23:58Z-
dc.date.available2015-01-30T19:23:58Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationSANTOS, E. B. et. al. Caracterização de escamas do peixe piau (Leporinus elongatus) e sua aplicação na remoção de Cu(II) de meio aquoso. Química Nova, São Paulo, v. 32, n. 1, 2009. Disponível em: <http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422009000100026>. Acesso em: 30 jan. 2015.pt_BR
dc.identifier.issn0100-4042-
dc.identifier.urihttps://ri.ufs.br/handle/riufs/1424-
dc.description.abstractCharacterization of fish scales of Leporinus elongatus and their application in the removal of Cu(II) from aqueous solutions are described. It was observed that the scales are mainly formed by hydroxyapatite and type I collagen. Adsorption of Cu(II) was performed using batch experiments at 25 0C. The ANOVA statistical results have shown that the Langmuir model was successful applied to determine the maximum adsorption capacity of 2.686 x10-4 mol g-1 and the Langmuir equilibrium parameter (b) of 168.8 L mol-1. The Langmuir separation parameter, RL, has shown favorable adsorption of Cu(II) on the scales.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherSBQpt_BR
dc.subjectLeporinus elongatuspt_BR
dc.subjectEscama de peixept_BR
dc.subjectAdsorçãopt_BR
dc.subjectCobrept_BR
dc.titleCaracterização de escamas do peixe piau (Leporinus elongatus) e sua aplicação na remoção de Cu(II) de meio aquosopt_BR
dc.title.alternativeCharacterization of the piau fish (Leporinus elongatus) scales and their application to remove Cu(II) from aqueous solutionspt_BR
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.licenseCreative Commons Attribution Licensept_BR
Aparece nas coleções:DQI - Artigos de periódicos

Arquivos associados a este item:
Arquivo Descrição TamanhoFormato 
CaracterizacaoEscamas.pdf425,81 kBAdobe PDFThumbnail
Visualizar/Abrir


Os itens no repositório estão protegidos por copyright, com todos os direitos reservados, salvo quando é indicado o contrário.