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Campo DCValorIdioma
dc.contributor.authorAnjos, Jeancarlo Pereira dos-
dc.contributor.authorCardoso, Maria das Graças-
dc.contributor.authorSaczk, Adelir Aparecida-
dc.contributor.authorZacaroni, Lidiany Mendonça-
dc.contributor.authorSantiago, Wilder Douglas-
dc.contributor.authorDórea, Haroldo Silveira-
dc.contributor.authorMachado, Ana Maria de Resende-
dc.date.accessioned2025-09-16T18:21:38Z-
dc.date.available2025-09-16T18:21:38Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationANJOS, J. P. et al. Identificação do carbamato de etila durante o armazenamento da cachaça em tonel de carvalho (Quercus sp) e recipiente de vidro. Química Nova, São Paulo, v. 34, n. 5, p. 874-878, 2011. Disponível em: https://www.scielo.br/j/qn/a/NdRyyrkWS99N4rP94QXKbVp/?lang=pt. Acesso em: 16 set. 2025.pt_BR
dc.identifier.issn1678-7064-
dc.identifier.urihttps://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/23128-
dc.description.abstractThe objective of the present study was the identification and quantification of ethyl carbamate (EC), by HPLC-FLD, after different periods of storage in an oak (Quercus sp) barrel and a glass vessel. The concentration of EC in the cachaça samples varied from <LD to 17.46 μg L-1, for the period during which the cachaça was stored in an oak barrel, and <LQ to 18.51 μg L-1 for the cachaça stored in a glass recipient. The storage of the beverage in both the oak barrel and the glass vessel resulted in a significant increase in the concentration of this contaminant.eng
dc.languageporpt_BR
dc.publisherSociedade Brasileira de Químicapt_BR
dc.relation.ispartofQuímica Novapt_BR
dc.subjectCachaçapor
dc.subjectCarbamato de etilapor
dc.subjectHPLC-FLDpor
dc.subjectEthyl carbamateeng
dc.subjectHPLC-FLDeng
dc.titleIdentificação do carbamato de etila durante o armazenamento da cachaça em tonel de carvalho (Quercus sp) e recipiente de vidropt_BR
dc.title.alternativeIdentification of ethyl carbamate during the aging of cachaça in an oak barrel (Quercus sp) and a glass vesseleng
dc.typeArtigopt_BR
dc.identifier.licenseCreative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0)pt_BR
dc.description.resumoEste trabalho teve como objetivos identificarn e quantificar o carbamato de etila, utilizando a cromatografia líquida de alta eficiência com detector de fluorescência (HPLC-FLD), em diferentes períodos de armazenamento da cachaça em tonel de carvalho (Quercus sp) e recipiente de vidro.pt_BR
dc.description.localSão Paulopt_BR
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