Please use this identifier to cite or link to this item: https://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/7295
Document Type: Artigo
Title: Influence of storage time and temperature on the chemical composition of the essential oil of Hyptis pectinata L. Poit
Other Titles: Influência do tempo de armazenamento e da temperatura na composição química do óleo essencial de Hyptis pectinata L. Poit
Authors: Jesus, Alex Souza de
Blank, Arie Fitzgerald
Alves, Mércia Freitas
Arrigoni-Blank, Maria de Fátima
Lima, Rafaely Nascimento
Alves, Péricles Barreto
Issue Date: 2016
Resumo : Hyptis pectinata, popularly known as “sambacaitá”, is a native medicinal herb used by local people for treating disease. Its pharmacological, antimicrobial, and medicinal properties have been reported in several studies. The essential oil of the leaves is rich in terpene compounds responsible for its properties. Because there are factors that can influence the chemical composition of essential oils, the objective of this study was to evaluate the influence of storage on Hyptis pectinata essential oil for 360 days at two different temperatures. The essential oil was distilled from dried leaves of seven-month-old plants using the hydrodistillation method, and the chemical composition was determined using GC-MS and GC/FID. The effects of storage on the essential oil Hyptis pectinata were tested over the course of a year (0, 15, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 240, 300, and 360 days), using two temperatures: room (±32ºC) and freezer (-20ºC). The predominant compounds in the essential oil are β–caryophyllene, caryophyllene oxide, and germancrene D. The concentration of the chemical constituents of the essential oil varied depending on the storage temperature, and over the 360 days. The storage of the essential oil at room temperature over one year resulted in higher concentrations of β-elemene, α-copaene, germacrene D, caryophyllene oxide, and (E,E)-α-farnesene and lower content of α-humulene and β-caryophyllene, compared to the results obtained from storing the essential oil in a freezer. These results indicate that the essential oil should be stored in a freezer, which provides greater stability to the concentration of the chemical constituents.
Abstract: Hyptis pectinata, conhecida popularmente como Sambacaitá é uma erva medicinal nativa utilizada pela população local para o tratamento de enfermidades, cujas propriedades farmacológicas, antimicrobianas e medicinais foram relatadas em diversos estudos. O óleo essencial das folhas é rico em compostos terpênicos responsáveis pelas suas propriedades. Devido à existência de fatores que podem influenciar a composição química dos óleos essenciais, o objetivo deste trabalho foi avaliar a influência do armazenamento do óleo essencial Hyptis pectinata durante 360 dias em duas temperaturas diferentes. O óleo essencial foi destilado a partir de folhas secas de plantas de sete meses de idade, utilizando o método de hidrodestilação e a composição química foi determinada usando CG-EM e CG-DIC. Os efeitos do armazenamento no óleo essencial Hyptis pectinata foram testados ao longo de um ano (0, 15, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 240, 300 e 360 dias), utilizando duas temperaturas: ambiente (±32ºC) e freezer (-20ºC). Os compostos predominantes no óleo essencial foram o β-cariofileno, óxido de cariofileno e germancreno D e houve variação na concentração dos constituintes químicos do óleo essencial, dependendo da temperatura de armazenamento, bem como ao longo dos 360 dias. O armazenamento do óleo essencial, à temperatura ambiente ao longo de um ano resultou em maiores concentrações de β-elemeno, α-copaeno, germacreno D, óxido de cariofileno e (E, E) -α-farneseno e menores teores de α-humuleno e β-cariofileno, quando comparado com os resultados obtidos a partir de armazenamento do óleo essencial no freezer. Estes resultados indicam que o óleo essencial deve ser estocado no freezer, o que propicia maior estabilidade na concentração dos constituintes químicos.
Keywords: Aromatic plants
Medicinal plants
Post-harvest
Sambacaitá
Chemical constituents
Aromatic and medicinal plants
Plantas aromáticas
Plantas medicinais
Plantas aromáticas e medicinais
Pós-colheita
Constituintes químicos
ISSN: 1983-084X
Is part of: Revista Brasileira de Plantas Medicinais
Language: eng
Publisher / Institution : Sociedade Brasileira de Plantas Medicinais
Citation: JESUS, A. S. de et al. Influence of storage time and temperature on the chemical composition of the essential oil of Hyptis pectinata L. Poit. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, Campinas, v. 18, n. 1, p.336-340, 2016. Suplemento 1. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1516-05722016000500336>. Acesso em: 02 fev. 2018.
License: Creative Commons Atribuição 4.0 Internacional (CC BY 4.0)
URI: http://ri.ufs.br/jspui/handle/riufs/7295
Appears in Collections:DEA - Artigos de periódicos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
InfluenceStorageTemperatureHyptisPectinata.pdf388,55 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.