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Document Type: Artigo
Title: In vitro establishment of pepper-rosmarin nodal segments
Other Titles: Estabelecimento de segmentos nodais de alecrim-pimenta in vitro
Authors: Blank, Arie Fitzgerald
Costa, Andrea Santos da
Arrigoni-Blank, Maria de Fátima
Mendonça, Aline Barbosa de
Ledo, Ana da Silva
Issue Date: Jun-2008
Abstract: Pepper-rosmarin (Lippia sidoides Cham.) is a native medicinal plant from the Brazilian biome Caatinga. Its high economical importance comes from the antimicrobial properties of thymol and carvacrol, both present in the pepper-rosmarin essential oil. Nodal segments of pepper-rosmarin were established in vitro to evaluate different growth regulators. We tested four concentrations of IBA (0.0; 0.01; 0.05; and 0.1 mg L-1) combined with six concentrations of BAP (0.0; 0.1; 0.5; 1.0; 2.0; and 4.0 mg L-1) in assay 1; five concentrations of NAA (0.0; 0.1; 0.25; 0.5; and 1.0 mg L-1) in assay 2; two concentrations of NAA (0.0 and 0.01 mg L-1) combined with five concentrations of kinetin (0.0; 0.25; 0.5; 1.0; and 2.0 mg L-1) in assay 3; five concentrations of IAA (0.0; 0.5; 1.0; 1.5; and 2.0 mg L-1) in assay 4; and five concentrations of GA3 (0.0; 0.1; 0.5; 1.0; and 1.5 mg L-1) in assay 5. The use of BAP, IBA, NAA and KIN did not influence the number of shoots. The addition of 0.1 mg L-1 of NAA at the culture medium resulted in larger shoot length per explant, while the concentration of 1.0 mg L-1 of kinetin promoted larger shoot length in general. GA3 did not affect the elongation of pepper-rosmarin shoots when cultivated in vitro._________________________________________________________________________________________ RESUMO: O alecrim-pimenta (Lippia sidoides Cham.) é uma planta medicinal nativa da Caatinga, também conhecida como alecrim-pimenta, alecrim-bravo e alecrim-do-Nordeste. Possui propriedades antimicrobianas, graças à presença de timol e carvacrol em seu óleo essencial, o que lhe confere grande importância econômica. Este trabalho teve por objetivo estabelecer segmentos nodais do alecrim-pimenta in vitro testando diferentes reguladores de crescimento. No ensaio 1 foram testadas quatro concentrações de AIB (0,0; 0,01; 0,05 e 0,1 mg L-1) combinadas com seis concentrações de BAP (0,0; 0,1; 0,5; 1,0; 2,0 e 4,0 mg L-1); no ensaio 2, cinco concentrações de NAA (0,0; 0,1; 0,25; 0,5 e 1,0 mg L-1); no ensaio 3, duas concentrações de NAA (0,0 e 0,01 mg L-1) combinadas com cinco concentrações de cinetina (0,0; 0,25; 0,5; 1,0 e 2,0 mg L-1); no ensaio 4, cinco concentrações de AIA (0,0; 0,5; 1,0; 1,5; e 2,0 mg L-1) e; no ensaio 5, cinco concentrações de AG3 (0,0; 0,1; 0,5; 1,0 e 1,5 mg L-1). A utilização de BAP, AIB, NAA e CIN não influenciou o número de brotações. A adição de 0,1 mg L-1 de NAA no meio-de-cultura proporcionou maior comprimento dos brotos por explante, enquanto a concentração de 1,0 mg L-1 de CIN promoveu maior comprimento dos brotos. O uso de AG3 não apresentou efeitos sobre o alongamento das brotações de alecrim-pimenta cultivadas in vitro.
Keywords: Lippia sidoides
Plantas medicinais
Micropropagação
Reguladores de crescimento
Alecrim-pimenta
ISSN: 1806-9991
Publisher / Institution : Associação Brasileira de Horticultura
Citation: BLANK, A. F. et al. In vitro establishment of pepper-rosmarin nodal segments. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 26, n. 2, p. 255-258, abr./jun. 2008. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-05362008000200025&lng=en&nrm=iso>. Acesso em: 01 dez. 2015.
License: Creative Commons Attribution License
URI: https://ri.ufs.br/handle/riufs/1532
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